Kérdése van? Írjon nekünk!

info@connectcatering.hu

Search
Close this search box.

Mit jelent a catering szó, és honnan ered?

Sok vendéglátó egység, rendezvényszervező cég használja a catering kifejezést, melynek pontos jelentését érdemes tudni. Emellett egy igen érdekes történet is rejlik az átvett angol kifejezés mögött, melyet most ismertetünk cikkünkben!

A catering definíciója

A catering angol eredetű szó, mely jelentése tömegélelmezést jelent. A gyakorlatban rendezvényekre kihelyezett étel- és italszolgáltatás formájában találkozhatunk vele. A rendezvények, konferenciák, tréningek vagy irodai események során jól esik egy kis frissítő, néhány finom falat, vagy komplett főétkezés is. 

Annak érdekében pedig, hogy maradjon idő a szervezésre és a kikapcsolódásra, catering rendelési szolgáltatást vehetünk igénybe. A szolgáltatóval egyeztetve dönthetünk, hogy milyen típusú ételeket, milyen tálalásban, milyen dekorációval kérjük a rendezvényre.

Az első mérföldkő a catering történetében

Az 1700-as évek végén az Amerikai Egyesült Államokban egy fontos eseményre készült a brit parancsnokság. Vezetőjük, William Howe tábornok a függetlenségi háború után leváltásra kényszerült, ezért alaposan megünnepelték a búcsúztatását Philadelphiában.

A bál olyan monumentális méreteket öltött minden tekintetben, hogy a catering kifejezést is ehhez az eseményhez kötik először. A hatalmas tömegnek köszönhetően ugyanis komoly feladat volt az ételek elkészítésének, szállításának, tálalásának folyamata. 

Mivel 1778-ban még nem voltak gépjárművek vagy modern konyhai gépek, ezért igen jelentős nehézségekbe ütközött a személyzet. A bál sikerességét azonban mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezután bevett szokássá vált a rendezvények során a finom falatok felszolgálása.

Mi a jó catering titka?

Amellett, hogy alapvető elvárás az ételek ízletessége, jó minősége és változatossága, sok más szempontnak is össze kell csengenie a sikeres rendezvény érdekében. Mivel a szervezők egy külső szolgáltatót bíznak meg az ételek elkészítésére, szállítására, tálalására és gyakran a felszolgálásra is, ezért elengedhetetlen a profi hozzáállás.

A szervezőknek így jóval több idejük marad a további teendőkkel foglalkozni, és a helyszínen személyesen fogadhatják a vendégeket. Amennyiben személyzet is áll rendelkezésre, szinte semmi más dolog nincs, csak élvezni a profi kiszolgálást és a jó hangulatot.

Bármekkora rendezvény szervezése előtt is állunk, érdemes mindenki számára élvezhető fogásokat választani. Így mindig javasolt vegetáriánus, vegán, glutén- és laktózmentes ételeket is rendelni. Emellett fontos, hogy a megfelelő adagolásra is odafigyeljünk a rendelés során, hogy biztosan mindenki jóllakhasson.

 

Forrás: https://greenfo.hu/hir/mit-jelent-a-catering-szo-es-honnan-ered/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Rólunk

Teljeskörű céges CATERING szolgáltatások Budapesten és vonzáskörzetében. Céges rendezvények, esküvők, kerti grill partik lebonyolítása.